Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρυθμίσεις Αυθαίρετων Κατασκευών

Όταν σε μια ιδιοκτησία (οικόπεδο/αγροτεμάχιο/διαμέρισμα) υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ιδιοκτησία αυτή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί (πώληση, γονική παροχή κλπ) και δεν μπορεί να εκδοθεί οποιαδήποτε Οικοδομική Άδεια για αυτό το ακίνητο (για προσθήκη ορόφων/επισκευή/ανακαίνιση κλπ).

Οι αυθαιρεσίες μπορεί να είναι κατασκευές εξολοκλήρου αυθαίρετες για τις οποίες ουδέποτε εκδόθηκε Οικοδομική Άδεια από την αρμόδια Πολεοδομία ή να έχουν κατασκευαστεί κατά παρέκκλιση από τα σχέδια της Άδειας (κλείσιμο ημιυπαίθριου, βεράντας, επέκταση κτίσματος κ.α.).

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου η αυθαίρετη κατασκευή να μην κριθεί κατεδαφιστέα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί σε Ρύθμιση της Αυθαίρετης Κατασκευής.

Η διαδικασία της ρύθμισης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Εύρεση των εγκεκριμένων σχεδίων της Οικοδομικής Άδειας του ακινήτου (αν έχει εκδοθεί άδεια)
  • Μελέτη των συμβολαιογραφικών τίτλων που αφορούν το ακίνητο
  • Διερεύνηση των όρων δόμησης, της τιμής ζώνης και λοιπών στοιχείων για την περιοχή που ανήκει το ακίνητο
  • Αυτοψία στο ακίνητο και λεπτομερή αποτύπωση των υπαρχόντων κατασκευών αυθαίρετων και μη
  • Προσδιορισμός των πολεοδομικών παραβάσεων και Υπολογισμός του προστίμου για την ρύθμιση τους
  • Πληρωμή παραβόλου και ένταξη στον ισχύοντα νόμο περί Ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών και ακολούθως πληρωμή του υπόλοιπου προστίμου
  • Σύνταξη όλων των απαραίτητων από το νόμο Σχεδίων, Εκθέσεων και Μελετών από τον Μηχανικό και ανάρτηση τους στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
  • Περαίωση της διαδικασίας

 

Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, η ιδιοκτησία θεωρείται ρυθμισμένη/τακτοποιημένη για χρονικό διάστημα που ορίζεται από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και εξαρτάται από το είδος της αυθαιρεσίας. Ακολούθως μπορεί να χορηγηθεί από τον Μηχανικό Βεβαίωση Νομιμότητας του ακινήτου, ώστε αυτό να μπορεί να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί περαιτέρω.

Η Ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών αποτελεί μια διαδικασία με σοβαρά έννομα αποτελέσματα, η οποία αν δεν πραγματοποιηθεί σωστά και ολοκληρωμένα από τον Μηχανικό, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ιδιοκτησία.

Η προσεκτική και εμπεριστατωμένη εργασία από πλευράς Μηχανικού έχει πολύ μεγάλη σημασία στα συγκεκριμένα έργα και οφείλει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή.

Ειδοποίηση Cookies

Μάθετε περισσότερα για το πως αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί τα cookies.

Back to top